
Tentoonstelling Doolhoofd van Technopolis Mechelen daagt kinderen uit nieuwsgierig te blijven
“We wilden een ‘wow-effect’ realiseren voor met name onze jongste bezoekers vanaf een jaar of 4. Ik denk dat dat is gelukt. Als we de tentoonstellingsruimte binnenkomen horen we dat er wordt gelachen en zien we kinderen met ouders geconcentreerd samenwerken. Het is precies hoe we hoopten het thema wetenschap en technologie tot leven te brengen onder jonge kinderen”, vertelt Katrien Blomme, projectmanager bij Technopolis in Mechelen, België.
Technopolis in Mechelen is een interactief science center en laat jong en oud spelenderwijs kennismaken met wetenschap en technologie via boeiende proefjes, verrassende experimenten en tentoonstellingen. Hier mogen bezoekers zelf ontdekken, bouwen en testen—of je nu een raket lanceert of met elektriciteit aan de gang gaat. “Onze tentoonstelling voor de jongste leeftijdsgroepen was aan vervanging toe. Voor deze doelgroep is het best een uitdaging om wetenschap en technologie dichtbij te brengen. We wilden het makkelijk maken, toegankelijk en vooral intuïtief. Er moest ruimte zijn voor humor en ontdekkingsmogelijkheden maar de omgeving moest ook voldoende rust en overzicht bieden”, vervolgt Katrien.
Bureau Designwolf zette de juiste toon
Er werd een aanbesteding uitgeschreven waar verschillende ontwerpbureaus op reageerden. Katrien: “We kozen voor het bureau Designwolf, zij wisten met onder meer ontwerper Onne Brouwer precies de juiste toon te zetten. Bovendien heeft het bureau heel veel ervaring met dit soort tentoonstellingen. Hun werk is vrolijk, kleurrijk, speels maar biedt ook structuur. Dat sprak ons aan.”
Gedachtenkronkels als rode draad
“Hoe kun je wetenschap dichtbij jonge kinderen brengen? Met die vraag gingen wij als bureau aan de slag. Door te associëren en ons te verdiepen in wat wetenschap nou in de kern is kwamen we op verschillende invalshoeken. Het draait om nieuwsgierig zijn, niets gek vinden en vragen stellen. Je moet als het ware een kronkel in je hoofd hebben en gedachtenkronkels laten gaan. Lange tijd zijn we gaan voortborduren op het thema gedachtenkronkels. Het leuke is dat we uiteindelijk kronkels hebben vertaald in het ontwerp van de tentoonstelling. Hiermee ontstond een heel speels effect, je ziet kronkels bijvoorbeeld als grafische lijnen op de vloer. Bij de ontwerptekeningen hebben we de kronkels omhoog gezet en zo ontstond een doolhof. Gaandeweg ontstond een heel mooi en kloppend concept. Als je de tentoonstelling binnenkomt, stap je als het ware een gigantisch hoofd binnen: het Doolhoofd”, licht ontwerper Onne Brouwer toe.
Variatie aan activiteiten
Mijn Protjes (scheetjes) ruiken heerlijk naar bloemetjes. Later als ik groot ben, ga ik lekker op Pluto wonen. Als ik licht vang in een potje, hoef ik nooit meer bang te zijn in het donker. Langs deze drie thema’s is de tentoonstelling opgebouwd. “Om te komen tot een goede vorm en inhoud, werden kinderen bevraagd en werden drie thema’s geselecteerd. Door een keuze te maken voor drie heel verschillende thema’s is een enorme variatie ontstaan aan activiteiten. Zo is er een koelkast waar je in kunt kruipen om te zien of het licht daadwerkelijk uit gaat als de deur dicht gaat. In de wanden zitten filosofische kabouters verstopt die wijze dingen zeggen en er is een heus scheetjesorgel waarmee je een scheetjesmelodie kunt maken. Je kunt je voorstellen dat daar heel veel gelachen wordt”, vervolgt Onne.
Van creativiteit naar maakbaar realisme
Katrien: “We vonden het belangrijk dat bezoekers vooral lekker aan de slag kunnen en op verschillende manieren worden uitgedaagd. Spelenderwijs laten we hen kennismaken met wetenschap en technologie. In de brainstormfase ging het alle kanten op. We hebben met het projectteam ontzettend veel plezier gehad in het hele denk- en ontwikkelproces. Ik ben heel blij dat we Heijmerink Wagemakers bij het project hebben betrokken. Zij hebben ons enorm geholpen om de creativiteit om te zetten in een realistische en maakbare tentoonstelling passend bij onze begroting. We hadden heel regelmatig meetings waarin Heijmerink Wagenmakers een grote rol speelde in het meedenken over materiaalkeuzes die kindproof en veilig moeten zijn en minimaal tien tot vijftien jaar moeten meegaan.”
Wat we voor ogen hadden is geslaagd
“Trots? Jazeker ben ik trots. Ik ben heel trots op zowel het resultaat als de samenwerking met alle professionals en creatieven. Wat we voor ogen hadden is geslaagd. Er is een goede mix ontstaan waarin kinderen uitgedaagd worden en hun nieuwsgierigheid wordt geprikkeld, maar ze kunnen ook de nodige rust vinden. Je kunt kinderen in het oog houden, wat prettig is voor ouders en begeleiders”, aldus Katrien. “Ik ben er het meest trots op dat kinderen zich binnen de tentoonstellingsruimte precies zo gedragen als we hadden gehoopt. Dat ze snappen wat ze moeten doen en hoe ze het moeten doen. Want sommigen kunnen nog niet lezen. De illustrator waarmee we hebben samengewerkt heeft echt een fantastisch resultaat neergezet. Het is ontzettend leuk om te zien hoe ouders meedoen met hun kinderen. Het was een hele mooie samenwerking met het team van Technopolis en Heijmerink Wagemakers en de ontwerpers. Het geeft enorm veel energie en voldoening om met zoveel gepassioneerde mensen samen iets heel moois neer te zetten”, besluit Onne.
Actueel:
Maak kennis met Ed Spiller
Van de Outback naar Amsterdam: Ed Spiller zet zich in voor de internationale groei [...]
Universiteit Bergen (Noorwegen): Unieke jubileum tentoonstelling
Unieke jubileum tentoonstelling Universiteit Bergen (Noorwegen): werk in uitvoering Precies 200 jaar geleden, in [...]
Det Grønne Museum Denemarken: Permanente tentoonstelling met spel en beleving
Permanente tentoonstelling met spel en beleving Det Grønne Museum Denemarken: werk in uitvoering Op [...]