Project Description

Science Center NEMO

Heijmerink Wagemakers heeft naar het ontwerp van NorthernLight de tentoonstelling Iedereen Elektrisch in Science Center NEMO gerealiseerd. De tentoonstelling laat op aantrekkelijke wijze de technologische innovaties op het gebied van elektrisch vervoer zien en werpt een blik op een duurzame toekomst met elektrische auto’s, slimme netwerken (smart grids) en een eigen, duurzame, schone energieopwekking.

Middelpunt van de tentoonstelling is de eerste serie-geproduceerde volledig elektrischaangedreven gezinsauto Nissan Leaf, uitgeroepen tot auto van het jaar 2011. Dat elektrisch vervoer al een lange geschiedenis kent wordt de bezoeker duidelijk aan de hand van een tijdslijn.

Deze bevat een aantal historische objecten uit de NEMO-erfgoedcollectie, zoals een witkar uit 1974 en een elektrische fiets uit 1933.

Daarnaast kan de bezoeker in de tentoonstelling verschillende oplaadpunten voor elektrische voertuigen uit binnen- en buitenland bekijken.

Met de toename van het aantal elektrische auto’s zal in de toekomst een smart grid (slim elektriciteit netwerk) nodig zijn om al het elektriciteitsverbruik over de dag te verspreiden. In de digitaal metropool maquette wordt dit aan de bezoeker op een interactieve manier inzichtelijk gemaakt.

Daarnaast zien bezoekers van de tentoonstelling apparaten die met de opkomst van een smart grid voor particulieren interessant worden. Voorbeelden hiervan zijn: een wasmachine die aan de hand van stroomtarieven besluit wanneer aan te gaan of een kleine windmolen die op het dak van woonhuizen geïnstalleerd kan worden.

OPDRACHTGEVER: Science Center NEMO
ONTWERP: NorthernLight
ENGINEERING EN BOUW: Heijmerink Wagemakers

Ga terug naar experiences