Project Description

MAS – Museum aan de Stroom (leven en dood)

Het Museum aan de Stroom (MAS) is het jongste en meteen ook het grootste museum van Antwerpen. Het is meer dan een museum: een 60 meter hoog gebouw met museumzalen, een kijkdepot, een prestigieuze tijdelijke expo, een verticale stadsgalerij, een panorama, een atelier, een tweesterrenrestaurant, een museumcafé, een museumplein en vier paviljoenen.

Heijmerink Wagemakers heeft in goede samenwerking met B-architecten en Meyvaert op de 7e etage de tentoonstelling ‘Leven en Dood’ gerealiseerd. Om de kunstschatten als een theatervoorstelling te presenteren zijn vitrines van grote afmetingen gemaakt (7 m doorsnede en ruim 4m hoog). Het bijzondere aan deze vitrines is dat geen enkel profiel of hang-/sluitwerk zichtbaar is.

Ook de verlichting is vakkundig uit het zicht geïntegreerd. De cilindervormige lamellen en gordijnwanden creëren de indruk van een theater. Door deze manier van opbouw is een ervaringstentoonstelling gecreëerd. Eric Sleichim van Bl!ndman werd aangesteld om per thematische tentoonstelling specifieke muziek te componeren. Net zoals bij film wordt het verhaal van de tentoonstelling door deze muziek ondersteund. Studio Tom Hautekiet werd aangesteld om samen met B-architecten het grafische gedeelte per thematische tentoonstellingen te ontwerpen.

Zo wordt een bezoek aan het MAS een ‘ervaring’ die de bezoeker ondergaat, eerder dan het zuiver uitwisselen van kennis of informatie.

OPDRACHTGEVER: Meyvaert
ONTWERP: B-Architecten
FOTOGRAFIE: Filip Dujardin
ENGINEERING EN BOUW: Heijmerink Wagemakers

Ga terug naar experiences