Verhaal van Woerden

In de nieuwe vaste tentoonstelling “Verhaal van Woerden” word je meegenomen op een ontdekkingsreis door de rijke geschiedenis van de stad Woerden en haar omgeving. Meer dan 2000 jaar aan fascinerende verhalen komen tot leven op de zolderverdieping van het Stadsmuseum Woerden. De tentoonstelling voert je langs negen thema’s, elk verbonden aan een personage dat zijn of haar verhaal zal vertellen. Van kunstenaar Cornelis Vreedenburgh tot molenaarsvrouw Mabelia en de Molukse tante Jo, elk personage biedt een unieke inkijk in een andere tijd. Dit is niet alleen het verhaal van Woerden zelf, maar ook van omliggende dorpen zoals Harmelen, Zegveld en Kamerik. De tentoonstelling onthult hoe een bescheiden legerkamp uitgroeide tot een trotse vestingstad en uiteindelijk evolueerde tot een moderne gemeente. Het toont de strategische ligging van Woerden,

waardoor de stad vaak een sleutelpositie innam op belangrijke momenten in de geschiedenis. Daarnaast belicht het de voortdurende strijd van de bevolking: de strijd voor geloof en vrijheid en de strijd tegen water, dat al eeuwenlang een bedreiging vormt in dit gebied.

Na een uitgebreide renovatie en verduurzaming van de zolderverdieping, die voorheen gewijd was aan de Romeinen, is de museale herinrichting uitgevoerd door Heijmerink Wagemakers in samenwerking met Pronk Studio. De gehele inrichting van deze tentoonstelling is via een krap trappenhuis naar de zolder verhuisd en daar in elkaar gezet. Hiervoor is uitgebreid gekeken naar de maximale afmetingen van de installatie die nog door het trapgat naar boven konden.

OPDRACHTGEVER: Stadsmuseum Woerden
ONTWERP: Pronk studio
PROJECTMANAGEMENT, ENGINEERING EN REALISATIE: Heijmerink Wagemakers
FOTOGRAFIE: Porum 
OPENING: juli 2023