Verzetsmuseum Frihedsmuseet

Tentoonstelling over het Verzet in het Nationaal Museum van Denemarken

Het Deense Verzetsmuseum – Frihedsmuseet – is onderdeel van het Nationaal Museum Denemarken en vertelt het verhaal van het Deense verzet tijdens de Duitse bezetting van 1940 tot 1945.

In een plezierige samenwerking met het team van het Deens Nationaal Museum ontwikkelde en realiseerde Heijmerink Wagemakers de volledige tentoonstelling van het nieuw gebouwde Frihedsmuseet.

In het museum ga je letterlijk en figuurlijk ondergronds en beleef je de Deense bezettingsjaren. In verschillende scènes uit de vijfjarige oorlog ontdekken bezoekers hoe de Duitse bezetting de Deense bevolking beïnvloedde en hoe de verzetsbeweging tot stand is gekomen. Er zijn vijf historische hoofdrolspelers die vertellen over de moeilijke keuzes waarmee ze werden geconfronteerd.

In deze prijswinnende tentoonstelling lopen bezoekers door decors die de straten van Denemarken tijdens de oorlog verbeelden. Voor ons team was het een mooie uitdaging om 36 stuks zeer hoogwaardige maatwerk vitrines, met daarin de collectie van het verzetsmuseum, te integreren in het decor met multimedia.

De 36 op maat gemaakte vitrines zijn door Heijmerink Wagemakers ontwikkeld, geproduceerd en geïnstalleerd. Ze zorgen ervoor dat de historische objecten zo goed mogelijk behouden en beschermd worden.  De vitrines zijn uitgevoerd in staal, inerte materialen en veiligheidsglas. Bovendien zijn ze uitgerust met inbraakbeveiliging en wordt er silicagel toegepast  om de relatieve luchtvochtigheid constant te houden. Bij de oplevering is de Air Exchange Rate (luchtlekkage) van de vitrines vastgesteld – met een goed resultaat van minder dan 10% volumewisseling in 24u.

Medio 2020 werd het museum opgeleverd, maar vanwege COVID-19 werd het museum pas op 30 september 2021 officieel geopend door Hare Majesteit Koningin Margrethe II.

Wilt u weten wat we voor uw waardevolle collectie en tentoonstelling kunnen doen neem dan contact op met Maan het Lam of Bart Wagemakers.

OPDRACHTGEVER: Nationaal Museum van Denemarken (link)
ONTWERP: Nationaal Museum van Denemarken (zelfde link)
ENGINEERING, REALISATIE EN INSTALLATIE: Heijmerink Wagemakers
FOTO’S: Roberto Fortuna, Nationaal Museum van Denemarken (link)