Design Museum Den Bosch

In deze groots opgezette familietentoonstelling vloeien design, kunst, natuur en techniek samen tot één pijlsnelle ervaring. Ontdek de fascinatie voor snelheid, ervaar de jacht op de milliseconde en beleef de hoogtijdagen van streamlined design.

In opdracht van  het Design Museum Den Bosch heeft Heijmerink Wagemakers in samenwerking met Pronk Studio de tentoonstelling ‘Sneller, beter, mooier – de vormgeving van de vooruitgang’ ontwikkeld. Het concept, gebaseerd op een idee van Dick Heijdra van Pronk Studio en Timo de Rijk van Design Museum Den Bosch, is door Heijmerink Wagemakers gerealiseerd.  Wij waren verantwoordelijk voor het projectmanagement, het technisch uitwerken van het ontwerp en de uiteindelijke bouw van dit innovatieve project.

Altijd sneller, altijd beter, altijd mooier. Het design van de minste weerstand, dat is de filosofie van de stroomlijn: één van de belangrijkste ontwerpprincipes van de moderne tijd. Het concept van stroomlijning wordt razend populair in de jaren 30 van de twintigste eeuw. Op de vleugels van

nieuwe ontwikkelingen in de wetenschap en industrie maken ontwerpers van de stroomlijn een symbool van de vooruitgang. Vierkante vliegtuigen van hout en textiel worden ranke reuzen van blinkend aluminium. Logge stoomtreinen worden als zilveren kogels. Auto’s zijn niet langer paardloze koetsen, maar razen over de nieuwe snelwegen met hun vloeiende, gesloten vorm. En de stroomlijnvorm gaat verder dan voertuigen alleen. Gestroomlijnd design verkoopt, en álles kan gestroomlijnd worden – van strijkijzers tot typemachines. In onze tijd streven we naar gestroomlijnde organisaties en is de droom van ongehinderde snelheid nog steeds terug te zien in de sport.

In de eerste tentoonstellingszaal verken je de geschiedenis, betekenis en toekomst van de stroomlijn. Hier vind je unieke ontwerpen en kunstwerken, spectaculaire voertuigen, sportuitrustingen en bijzondere modellen, waarvan sommige voor de allereerste keer in Nederland te zien zijn. In de tweede zaal ontdek je op interactieve wijze de techniek achter de stroomlijn, en maak je zelf gestroomlijnde ontwerpen.

OPDRACHTGEVER:  Design Museum Den Bosch

ONTWERP: Pronk Studio
PROJECTMANAGEMENT, ENGINEERING en REALISATIE: Heijmerink Wagemakers

FOTOGRAFIE: Design Museum Den Bosch