Project Description

Stadtmuseum Stuttgart

In ‘die Kinderbaustelle im Stadtlabor’ ontdekken kinderen spelenderwijs de thema’s bouwen, stad en architectuur en creëren er hun stad van de toekomst. Individueel of in kleine groepen.

In 2017 werden vier bureaus uitgenodigd om voor het atrium van het toekomstige Stadtmuseum Stuttgart een tentoonstelling voor kinderen van 5-12 jaar te ontwerpen. Pronk presenteerde het winnende schetsplan en nodigde Heijmerink Wagemakers uit om het ontwerp in design & build te realiseren.

In het Stadtlabor BAU MIT gaan de kinderen met bouwhelm op aan de slag. Hun persoonlijke opdracht krijgen ze van een centraal geplaatste reclamezuil. Deze is voorzien van een rad van fortuin én instructies. Handen uit de mouwen, want de tijd loopt! Van alles is er om er je eigen stad mee te bouwen: tapijt met allerlei leuke prints, pallets volgestapeld met zelf te vouwen dozen in allerlei formaten.

Een paar honderd foamblokken die qua kleur en opdruk allemaal verschillend zijn en waarmee je met vernuft een mooi bouwsel kunt neerzetten. Twee grote billboards en een voice over vanuit de reclamezuil geven tussentijds tips en aanwijzingen. Als de stad dan is gebouwd, nemen de kinderen plaats en volgt er een lichtspektakel: ‘hun’ stad ontwaakt en komt tot leven.

Misschien nog wel het leukste wordt bewaard voor het laatst: een sloopkogel aan een kabel waarmee je de door jou gebouwde stad weer aan diggelen gooit!

Heijmerink Wagemakers heeft de kinderbouwplaats geëngineerd en geproduceerd en ter plekke geïnstalleerd. In april 2018 is Stadtlabor BAU MIT! feestelijk geopend.

Opdrachtgever: Stadtmuseum Stuttgart
Ontwerp: Pronk
Engineering en realisatie: Heijmerink Wagemakers

Terug naar experiences