Project Description

Prinses Máxima Centrum

Het Prinses Máxima Centrum te Utrecht is een bijzonder ziekenhuis. Dit landelijke topcentrum gaat 100% de strijd tegen kinderkanker aan en tegelijk biedt het ontwikkelingsgerichte zorg. Daarom zijn er door het hele ziekenhuis tal van afleidings- en bewegingsruimtes voor de patiënten; plekken waar kinderen kunnen spelen, bewegen, ontdekken, en leren.

Heijmerink Wagemakers kreeg opdracht van (experiential environment-)ontwerper MMEK’ en het Prinses Máxima Centrum voor de ontwikkeling en realisatie van de ruim veertig bijzondere speel- en leerplekken.

De exhibits bestaan uit allerlei objecten, variërend van een mechatronisch bedienbare bouwkraan tot een balancerende toren van Pisa. Van klauterplekken tot chill-banken, die zijn voorzien van een grote diversiteit aan digitale snufjes.

Ook is er een Science Discovery Center. Hier krijgen kinderen – onder begeleiding – spelenderwijs een beeld van hun ziekte en wat daartegen te doen is. In een lab-omgeving kunnen zij zelf allerlei proefjes doen en er staat ‘dummy’-behandelapparatuur, zoals bijvoorbeeld een MRI-scan. Hier ervaren zij laagdrempelig hoe het is om straks in een echte scan te liggen. De speciale doelgroep maakte dit project voor ons extra bijzonder; de betrokkenheid bij de wereld van deze kwetsbare kinderen én de bijbehorende voorwaarde dat alles wat we er realiseerden aan een strak programma van eisen moest voldoen.

Onze aandacht ging daarom nog nadrukkelijker dan anders uit naar de perfecte vorm en materiaalkeuze. Op 18 mei 2018 is het ziekenhuis in gebruik genomen. Koningin Máxima zorgde op 5 juni 2018 voor een feestelijke opening.

OPDRACHTGEVER: Prinses Máxima Centrum
ONTWERP: MMEK'
ENGINEERING EN REALISATIE: Heijmerink Wagemakers

Terug naar experiences