Museum Rotterdam

Leeuwen op de Coolsingel

Hoe krijg je 15.000 kilo aan puinobjecten op een mooie manier tentoongesteld in een museum? Dat was een van de uitdagingen binnen het design & build-project ‘Leeuwen op de Coolsingel’ in Museum Rotterdam.
Rondom de brokstukken en geblakerde resten van de oude stad komen in deze tijdelijke tentoonstelling mythische, Rotterdamse verhalen uit de Tweede Wereldoorlog tot leven. Zoals wilde dieren – afkomstig van Diergaarde Blijdorp – die na het bombardement door de stad zouden hebben gedoold…

Historische foto’s, films, objecten en grootse muurschilderingen geven in deze expositie een indrukwekkend beeld van een onvoorstelbare oorlogstijd. Daarbij ontbreken de witte vlag – waarmee werd gewapperd tijdens de capitulatie-onderhandelingen – én het capitulatiedocument natuurlijk niet!

Voor Heijmerink Wagemakers een opdracht waarbij we – naast nauwgezet projectmanagement – onze kennis en kunde onder meer konden loslaten op de engineering en productie van maatwerk stalen mounting-elementen voor de groteske puinobjecten. Zo kreeg de Stedenmaagd van Rotterdam een metalen sokkel en zijn diverse loodzware gevelelementen met stalen ondersteuning aan wanden bevestigd. De samenstelling van 17 eilandmeubels, voorzien van vitrines, stolpen en ingebouwde videoschermen, vormden eveneens een uitdagend stukje engineering.

Directeur Paul van de Laar is blij dat zijn museum met deze tentoonstelling vanaf 1 juni weer open kon voor publiek, ook al was dit vanwege alle Corona-maatregelen twee maanden na de oorspronkelijk geplande datum en ná de herdenkingsdagen in mei.

OPDRACHTGEVER: Museum Rotterdam
RUIMTELIJK ONTWERP: Opera Amsterdam
CONCEPT & DIGITAL Studio Louter
PROJECTMANAGEMENT, ENGINEERING EN REALISATIE: Heijmerink Wagemakers
FOTOGRAFIE: Lotte Stekelenburg