Museum aan de Stroom

In het MAS is najaar 2015 de tentoonstelling ‘Istanbul-Antwerpen. Twee havens. Twee steden.’ te zien. De expo is een van de blikvangers van het internationale Art Festival EUROPALIA Turkije. In deze tijdelijke tentoonstelling vertellen audiovisuele kunstwerken (afkomstig van Turkse en Belgische kunstenaars), archeologische vondsten en historische objecten het parallelle verhaal van Istanbul en Antwerpen. Bezoekers maken er een multimediale reis langs de Bosporus, de Gouden Hoorn en de Schelde.

Wat betekent een haven en de aanwezigheid van water voor een stad? Hoe wordt zo’n havenstad beleefd, doorkruist, bebouwd… Hoe is dat in Istanbul? En in Antwerpen? Een mooi verhaal en een uitdagend project! Het Turkse architectenbureau Murat Tabnlioglu maakte het ontwerp voor deze expositie.

Heijmerink Wagemakers zorgde voor de projectbegeleiding, de engineering en installatie ervan. De multimediale reis die de bezoeker via deze tentoonstelling beleeft, wordt gevormd door een heldere, ruimtelijke structuur van binnenwanden en plafonddelen, waarop de beelden (grafisch en via projectie) worden weergegeven. We bedachten hiervoor een betaalbare constructie met een hoogwaardige uitstraling.

In speciale vitrines en ander expositiemeubilair worden eeuwenoude vondsten uit koopvaardijschepen getoond.

De tentoonstelling in het MAS is te zien van 23 oktober 2015 tot 24 januari 2016.

OPDRACHTGEVER: MAS
ONTWERP: Murat Tabnlioglu
FOTOGRAFIE: Emre Dörter
ENGINEERING & BOUW: Heijmerink Wagemakers