Musea Zutphen

Voormalig stadspaleis Hof van Heeckeren is de nieuwe huisvesting voor het Stedelijk Museum Zutphen, Museum Henriette Polak en de archeologische dienst. Geschiedenis, cultuur, beeldende kunst én actualiteit voortaan samen onder één dak! De kelder en begane grond van het monumentale Hof van Heeckeren zijn gevuld met de verhalen over het rijke verleden van Zutphen. Van Vikingbelevenis en Middeleeuwse topstukken tot aan de recente geschiedenis.

De eerste etage is volledig gewijd aan de prachtige kunstcollectie van Museum Henriette Polak met werk van onder anderen Kees Verwey, Charlotte van Pallandt, Wim Oepts en Arie Schippers. Heijmerink Wagemakers kreeg de design- en build-opdracht voor de complete tentoonstellingsinrichting van de fuserende musea in Zutphen. De pitch gingen we aan in samenwerking met ontwerpbureau Pronk.

Onze projectmanager Maan het Lam: “De totstandkoming van het nieuwe museum is een pittige uitdaging geweest voor alle betrokken partijen. Twee musea moesten zowel organisatorisch als qua presentatie samenkomen. Voor Pronk uitdagend om een vernieuwend concept neer te zetten, waarin beide collecties tot hun recht komen.

Voor ons een uitdaging om binnen het bouwteam alle gelederen te sluiten en de lijnen kort te houden. Daarbij alle wensen te realiseren binnen planning, budget én natuurlijk met kwaliteit. Als je bovendien bedenkt dat in het ontwerp voor de kelder tien ton staal is verwerkt, kun je je voorstellen dat ook de realisatie voor ons behoorlijk uitdagend was!”.

OPDRACHTGEVER: Gemeente Zutphen
ONTWERP: Pronk
PROJECTMANAGEMENT, ENGINEERING EN BOUW VAN ONTWERP: Heijmerink Wagemakers