MC Durf te Vragen

Na ruim 1,5 jaar met een mooi team te hebben samengewerkt aan deze reizende experience, is op donderdag 17 juni TABOEIEND op het Raayland College in Venray officieel gelanceerd.

TABOEIEND is het initiatief van YouTube sterren Marit Brugman en Dylan Haegens, die met hun stichting Durf Te Vragen jongeren willen helpen om psychische problemen te herkennen en vervolgens voor zichzelf of hun omgeving hulp kunnen zoeken.

Foto: (Peter Brugman) Gemeente Venray – Op 27 mei kregen Koningin Maxima en Koning Willem Alexander al een sneak preview van dit mooie project: www.peelenmaasvenray.nl

Stichting Durf Te Vragen klopte in 2019 aan bij Heijmerink Wagemakers met het idee voor een reizende experience voor middelbare scholieren om meer te leren over emoties en psychische problematiek. Heijmerink Wagemakers schakelde MCW in voor de inhoudelijke uitwerking.

Het onderwerp is natuurlijk gevoelig. Vanaf het eerste moment is daarom nauw samengewerkt met de experts van instelling Vincent van Gogh en met jongeren zelf, om naast een leuke experience ook de juiste invalshoeken vanuit psychologisch perspectief te bewaken.

“Stichting Durf te vragen presenteert Taboeiend”Reportage van Peel en Maas TV Venray

In eerste instantie werd uitgegaan van een grote truck die met de experience het land in zou trekken. De concepten waren al ver uitgewerkt toen COVID roet in het eten gooide. Vervolgens is met het team van MCW het karakter FOOB bedacht en ontwikkeld. FOOB is het gezicht van de TABOEIEND experience en leert via leuke games en quizzen jongeren over hun gevoelens, emoties en psychische gezondheid, zodat zij gemakkelijker hierover praten en eventuele psychische problemen gemakkelijker worden erkend en herkend. Want waarom leren we wel alles over wiskundige formules, maar zo weinig over wat er zich afspeelt in je hoofd?

FOOB is een ‘persoon’ met ogen, hersenen en een gezichtsuitdrukking, maar sjouwt ook een groot beeldscherm rond, dat is verbonden met tablets die aan de jongeren in de klas worden uitgedeeld. Via de tablets communiceert FOOB met de jongeren en op de tablets kunnen zij vragen beantwoorden, films bekijken, samenwerken en speciaal ontworpen games spelen. Het resultaat is dat gevoelens en eventuele problemen bespreekbaar worden genaakt en de weg naar hulp gemakkelijker kan worden gevonden.

Heijmerink Wagemakers is als aannemer van het project verantwoordelijk voor de projectleiding, de budgettering, de ontwikkeling en de realisatie van zowel FOOB als de Experience.

Hierbij werkte Heijmerink Wagemakers nauw samen met de Stichting Durf te Vragen als opdrachtgever en MCW als partner voor het concept, de uitwerking, de scripts en de digitale realisatie.

Elke middelbare school kan TABOEIEND boeken via de website van Stichting Durf Te Vragen op www.stichtingdtv.nl/taboeiend.