Log!Ville

Het innovatieplatform voor de logistieke sector in Vlaanderen (VIL) heeft een nieuw Belevings- en demonstratiecentrum voor logistieke innovatie gerealiseerd. Heijmerink Wagemakers won een jaar geleden de opdracht voor de realisatie van de inrichting van het ultramoderne centrum. Samen met ontwerppartner Pan Branding en contentontwikkelaar Kiss the Frog is vanaf de kick-off in september 2020 het winnende concept verder uitgewerkt, ontwikkeld en gerealiseerd. Op 4 oktober 2021 vond de officiële opening plaats.

In het demonstratiecentrum bevinden zich de nieuwste technologische ontwikkelingen binnen de logistieke sector. Automatisering, digitalisering en duurzame ontwikkeling van het logistieke ecosysteem staan centraal. De ruimte is in drie secties opgedeeld. Met digitale storytelling met behulp van VR en inzichten in AI, worden bezoekers ondergedompeld in de logistiek van de toekomst.

De uitdaging

In een ruimte die aandoet als een zeecontainer die in een haven afgeleverd wordt, worden de bezoekers ontvangen. De host (innovatie Ambassadeur) heet ze welkom en licht het doel van het centrum toe. In een mindsetfilm komen de grote thema’s voorbij die nu en in de toekomst ons beeld van de wereld zullen bepalen. Aan het einde van de film ontvangen de bezoekers een tablet waar ze de rest van hun bezoek gebruik van zullen maken. Op deze tablet maken ze een keuze voor de vorm van ontdekking en langs welk thema ze dit willen doen. Welke innovaties passen in mijn vakgebied binnen transport en logistiek?

De ontdekking

In een ruimte die aanvoelt als een ‘warehouse’, een custom stelling gevuld met voorbeelden uit de industrie, gaan de bezoekers op pad met hun tablet. Innovaties zoals ‘autonomous warehouses’, ’smart city logitics’, ‘3D printing’ en ‘digital product passport’ worden op verschillende manieren ontsloten. Via Augmented en Virtual Reality, projection mapping, AV en touch screens ontdekt men het verhaal achter een innovatie.
Als een innovatie naar hun mening relevant is voor hun uitdaging slaan ze deze op in hun tablet.

De oplossing

In de derde ruimte is een brainstorm setting gecreëerd, waarbij de tablets van de bezoekers worden uitgelezen en de resultaten worden gedeeld. De discussie komt op gang aan de hand van het beeld wat men voor zich ziet richting 2050. Een CO2-neutrale toekomst voor de logistiek? Aan de hand van dit bezoek is dit weer een stap dichterbij.

Log!Ville

Log!Ville is hét landmark demo- & innovatiecentrum dat het logistieke ecosysteem in Vlaanderen helpt innoveren. De virtuele belevingsruimte focust op logistieke trends en laat de bezoekers kennismaken met de logistieke sector van morgen. Zie deze Youtube video voor meer achtergrondinformatie.

Bedrijven en organisaties met een hart voor logistiek kunnen bij Log!Ville:

  • Innovatieve logistieke oplossingen ontdekken
  • Ondergedompeld worden in de logistiek van morgen

OPDRACHTGEVER: VIL, het Vlaams Instituut voor de Logistiek
VORMGEVING EN CONTENTONTWIKKELING: Pan Branding
ART DIRECTION: Pan Branding
INTERACTIEVE MEDIA: Kiss the Frog
AUDIOVISUELE PRODUCTIES: Metropolisfilm
PROJECTMANAGENT, ENGINEERING EN REALISATIE: Heijmerink Wagemakers