Liaoning Science and Technology Museum Shenyang, China

In 2015 is het Liaoning Science and Technology Museum te Shenyang geopend. Het is het meest geavanceerde en grootschalige science en technology museum van China. Hoofddoelgroep zijn kinderen en tieners, die er op een laagdrempelige manier kennis maken met techniek en wetenschap via een flinke hoeveelheid exhibits.
In opdracht van en in samenwerking met Bruns heeft Heijmerink Wagemakers een zevental van deze exhibits gebouwd, waarvan de ‘airhockey-tafel’ de meest in het oog springende is. Via een 8 meter lange tafel wordt ‘Newtons first law’ inzichtelijk gemaakt. Een hockeypuck wordt met een afschietsysteem op de tafel gelanceerd en behoudt van de eerste tot de laatste meter dezelfde snelheid, gemeten via 8 sensoren en weergegeven op twee begeleidende beeldschermen.

Het is een behoorlijke uitdaging om zo’n lange tafel te bouwen zónder enige oneffenheid waar de puck op zou kunnen blijven hangen.
Een andere noemenswaardige exhibit en voor ons een technisch hoogstandje is de Prism Reflection. Dit grote object nodigt de bezoeker ertoe uit zelf een lichtstraal af te buigen via een verdraaibare spiegel. Het bijbehorende prisma breekt het witte licht vervolgens in regenboogkleuren: spectaculair en mooi! Ook realiseerden we de ‘Diffraction Lattice’, ‘Newton’s second law’, ‘Uniform acceleration’, ‘Repel & Attract’ en ‘Möbius’.

OPDRACHTGEVER: Bruns BV voor Liaoning Science and Technology Museum te Shenyang
ENGINEERING & BOUW: Heijmerink Wagemakers

Terug naar experiences