Hof van Nederland (Ervaar het ontstaan van Nederland)

Tijdens Koningsdag op 27 april 2015 openden Koning Willem Alexander en Koningin Máxima het Hof van Nederland in Dordrecht door een moderne vertaling van de notulen van de Eerste Vrije Statenvergadering te ondertekenen. Het gerestaureerde, monumentale Hof van Nederland is de plek waar in 1572 de basis werd gelegd voor een onafhankelijke Republiek. Tegenwoordig is het een historisch museum van nationale allure, dat de bezoeker meeneemt van de middeleeuwen tot nu. De expositie is een heuse experience, waar je de vorming van Nederland op een unieke manier kunt beleven via een combinatie van tentoonstellingen en presentaties. Dit gebeurt met behulp van touchscreens, projecties en een film over de Vrije Statenvergadering in 1572, maar dan met steracteurs van nu.

XPEX is de ontwerper van de nieuwe inrichting van het Hof van Nederland. Heijmerink Wagemakers maakte op basis van hun concept een gedetailleerd technisch ontwerp en zorgde voor de bouw en realisatie van de museale presentaties.

Opvallend zijn de gewelfvitrines, die de vorm van de oude kloosterbogen volgen en waarin de bezittingen van het Hof van Nederland schitterend uitkomen. Elk gewelf heeft een andere maat, elke vitrine is dus uniek. Noemenswaardig is dat ze allemaal geklimatiseerd zijn en voldoen aan het gecertificeerde veiligheidskeurmerk tegen inbraak (SKG). Al met al een mooie uitdaging voor onze engineers en bouwers, evenals de interactieve, high tech vitrines. Door de tentoongestelde objecten via de digitale weergave op het vitrinescherm aan te raken, krijgt de bezoeker alle achterliggende informatie.

De smalle toegang tot de gewelfkelders maakte de plaatsing van alle vitrines niet eenvoudig. Stukje bij beetje zijn deze ter plaatse opgebouwd.
Kortom: een project waar ons oplossend vermogen goed tot z’n recht kwam en waar we graag onze tanden in hebben gezet. Het resultaat mag er zijn en is een bezoek meer dan waard.

OPDRACHTGEVER: Gemeente Dordrecht
ONTWERP: XPEX
ENGINEERING EN BOUW: Heijmerink Wagemakers