Geofort (Nederland is een themapark rijker: GeoFort)

Het forteiland in de buurt van Herwijnen (Gelderland) is getransformeerd naar een nieuw en uitdagend themapark voor jong en oud! Doel: de geowereld voor een groot publiek op de kaart zetten.

Het is geheel gewijd aan navigatie en cartografie, fenomenen die het museum begrijpelijk wil maken voor kinderen. De rol van ouders is beperkt: zij mogen hooguit de tekst op een bordje voorlezen.

Kinderen kunnen er bijvoorbeeld aan een vierdimensionale globe draaien om te zien hoe continenten en oceanen worden gevormd. Een buitenactiveit is bijvoorbeeld het ‘zalmdoolhof’. Daar komen kinderen niet uit dankzij hun intuïtie maar via het volgen van een geurenspoor.

Net als een zalm op zoek naar de rivier moeten ze de weg naar buiten ruiken: navigeren doe je met je neus. Geofort is een initiatief van Staatsbosbeheer en het ondernemersduo Bennis en Van Leeuwen. In opdracht van Atelier Van Corven heeft Heijmerink Wagemakers een interactief baliefront met verspringende tijdzones, verlichte X-Y-Z-letters en speciale lichtbakken gerealiseerd.

De aardbevingstafel naar het ontwerp van MMEK is inmiddels de favoriet van de bezoekers aan het forteneiland. Professor mr. Pieter van Vollenhoven reikte aan Geofort het Restauratiefonds-compliment uit! In 2016 won Geofort de Children in Museums Award 2016!

OPDRACHTGEVER: Geofort
ONTWERP: Atelier van Corven en MMEK
ENGINEERING EN BOUW: Heijmerink Wagemakers