De Hoep

Uniek interactief bezoekerscentrum De Hoep geeft inzicht in natuurbeheer en waterzuivering

Op een van de mooiste plekken van Noord-Holland, in Castricum, ligt bezoekerscentrum De Hoep. Het bezoekerscentrum vormt voor velen het startpunt voor een bezoek aan het Noordhollands Duinreservaat, een van de grootste natuurgebieden van ons land. PWN is drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder in één en initiatiefnemer van het bezoekerscentrum. In co-creatie met haar partners XPEX en Synergique creëerde Heijmerink Wagemakers een interactieve beleving voor het bezoekerscentrum, waar bezoekers kunnen genieten van een mooie natuurpresentatie en tegelijk inzicht krijgen in hoe water wordt gezuiverd.

Na verwondering volgt uitleg
PWN wilde het gevestigde bezoekerscentrum moderniseren en bezoekers laten beleven hoe PWN  de duinen gebruiken ons drinkwater te zuiveren. Project Manager Ronald Eijgermans: “We hebben een heel bijzondere presentatie gerealiseerd. Het indrukwekkende natuurlandschap van het NHD wordt goed bezocht door mensen uit de buurt, schoolkinderen en toeristen. Om voor iedereen iets interessants te kunnen bieden, werkte de conceptontwikkelaar XPEX aan de hand van verschillende persona’s die de verschillende doelgroepen vertegenwoordigden. Ontwerper Synergique bracht gelaagdheid aan met multimedia en interactie voor bezoekers: kinderen kunnen ergens aan draaien of in kijken. Op een aantal plekken zit een soort periscoop en als je daarin kijkt, duik je dieper. Je ziet dronebeelden en ervaart dat je over het bos vliegt; dat is met name voor kinderen een mooie verdiepingslaag. Ook op andere plekken zitten die lagen verstopt in multimediale oplossingen. We realiseerden een interactieve beleving over de natuur.

Het bijzondere aan deze tentoonstelling is, dat je je eerst mag verwonderen hoe mooi de natuur is, met veel verschillende soorten landschappen. Dan maak je een bocht van 180 graden, loop je terug en kijk je door een grote wand. Je ziet dan diezelfde landschappen en leert wat PWN allemaal doet om de natuur zo mooi te houden. Na de verwondering volgt de uitleg, dat is de kern van het concept.”

Begeleiding verbouwing en ontwikkeling tentoonstelling
Een bezoek aan De Hoep biedt een laagdrempelige en ontspannen manier om te ervaren waar PWN als drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder voor staat. “Het was een bijzonder project in die zin dat het gebouw werd verbouwd en tegelijk werd er gewerkt aan een compleet nieuwe tentoonstelling. Vanuit Heijmerink Wagemakers hebben we zowel de verbouwing als de ontwikkeling van de tentoonstelling begeleid. Vanaf de start waren we bij het project betrokken. We schakelden met de opdrachtgever, de conceptontwikkelaar en de designer. Wij zorgden voor de overall planning, budgetbewaking, engineering en realisatie ter plaatse. Het ervoor zorgen dat alle partijen blij blijven, zien wij bij al onze opdrachten als een belangrijke missie.  We combineren de verschillende disciplines als multimedia en decor en denken na hoe alles op een logische manier moet worden geïnstalleerd. Door vooraf heel goed alles uit te werken, is het ons nu ook weer gelukt om alle decors in één keer goed neer te zetten. Als projectteam hebben we alles ontwikkeld en goed opgelost. We zijn heel trots op het resultaat”, besluit Ronald.

Bezoekerscentrum De Hoep bezoeken?
Klik hier voor meer informatie en openingstijden.

OPDRACHTGEVER: PWN
CONCEPT: XPEX
ONTWERP: Synergique
PROJECTMANAGEMENT, ENGINEERING EN REALISATIE: Heijmerink Wagemakers
FOTOGRAFIE: Mike Bink
OPENING: april 2024