Cultuurpark Castellum

In de zomer van 2015 leverden we de eerste fase van Cultuurpark Castellum op: de nieuwe culturele hotspot in Utrecht-Leidsche Rijn. Dit jaar (2016) hebben we ons ontfermd over fase twee; een rijkgeschakeerde reeks van bijzondere exhibits. Wederom een prachtig ontwerp van Pronk en Podium!

In deze tweede fase van het project staat het veranderende landschap vanuit allerlei invalshoeken centraal. Via een archeologiemeubel dat aardlagen visualiseert en via een 15 meter lange tijdlijn in een wandmeubel (bestaande uit 141 geschakeerde bakjes) wordt 3000 jaar Leidsche Rijn geopenbaard. Ook is er een archipel van zeven eilanden. Elk eilandje toont een periode en bevat bij dat tijdvak behorende blikvangers, die via alle mogelijke (multimediale) vormen over de bühne worden gebracht. Zo beleef je in een levensgrote pepper’s ghost-projectie de avonturen van een boerenzoon die transformeert tot wereldburger.

Eye catcher binnen deze reeks van exhibits is een metershoge ‘fuik’ waarin je in 360 graden het veranderende landschap via projectie aan je voorbij ziet trekken: van prehistorische boerderij tot vinexwijk.

Noemenswaardig is dat we een exhibit (een hoekvitrinewand) in samenwerking met Stichting Bouwloods realiseerden. Utrechters met afstand tot de arbeidsmarkt deden zodoende vakkennis op en droegen hun steentje bij aan het cultuurpark.
Lees hier de lovende recensie uit NRC Weekend van 8-9 oktober 2016: “Scherven krijgen stem in verhaal over 3000 jaar lang dagelijks leven”.

Juni 2018 in het AD: Museum Hoge Woerd groeit stilletjes uit tot topattractie.

OPDRACHTGEVER: Ruimtelijk en economische ontwikkeling erfgoed gemeente Utrecht
RUIMTELIJK ONTWERP: Pronk.
STORY TELLING: Podium
ENGINEERING EN BOUW: Heijmerink Wagemakers
FOTOGRAFIE: Mike Bink