Castellum

Precies op de plek waar vroeger een fort de Romeinse grens bewaakte, staat nu Castellum Hoge Woerd: het cultuurhistorische themapark in Leidsche Rijn te Utrecht. In deze moderne interpretatie van het fort is een unieke combinatie te vinden van een museum, een theater, een centrum voor natuur- en milieueducatie en een café-restaurant.

Heijmerink Wagemakers kreeg opdracht om de engineering en bouw van alle tentoonstellingen in Cultuurpark Castellum te realiseren. En dat zijn er nogal wat! Een flink aantal exposities van dit grootschalige project zijn voor de feestelijke opening van 30 augustus afgerond. Zo prijken op het terrein inmiddels vier poorttorens met kijkers en vitrines die via augmented reality een blik geven op het verleden.

In Het Paviljoen wordt het originele Romeinse schip ‘De Meern I’ met de scheepsinventaris tentoongesteld, inclusief een replica van de kajuit. Een imposant geheel!

In de nabije toekomst volgen nog diverse te realiseren exposities over ‘het veranderende landschap’ en ‘de geschiedenis van 3000 jaar Leidse Rijn’. Ook komt er een kinderboerderij. En niet te vergeten een zevental bijzondere exhibits rondom archeologie, waar je ondermeer leert hoe eeuwenoude objecten worden geconserveerd, gerestaureerd en gereconstrueerd.

OPDRACHTGEVER: Gemeente Utrecht
ONTWERP: PronkPodium
ENGINEERING & BOUW: Heijmerink Wagemakers
FOTOGRAFIE: Mike Bink