Belevingsmuseum De Proefkolonie

Drenthe heeft er een museum bij: De Proefkolonie in Frederiksoord, over de oorsprong van onze verzorgingsstaat. In dit belevingscentrum kom je van alles te weten over de geschiedenis van de Koloniën van Weldadigheid (genomineerd voor de werelderfgoedlijst 2019) en hun invloed op onze hedendaagse samenleving.

Heijmerink Wagemakers kreeg najaar 2018 van Stichting Koloniecentrum Frederiksoord de uitdagende design & build-opdracht om in co-creatie met Studio Pronk, Shosho, IJsfontein, Rapenburg Plaza en het team van het Huis van Weldadigheid de experience te gaan ontwikkelen en realiseren. De klus is inmiddels in sneltreinvaart geklaard, met kwaliteit, binnen budget én in een erg plezierige samenwerking. Het publiek is er sinds 1 mei welkom!

De Koloniën van Weldadigheid werden 200 jaar geleden gesticht ter bestrijding van armoede.

Via landontginning en continue verbeteringen in de landbouwmethodieken kregen armen uitzicht op een beter leven. De Koloniën waren vooruitstrevend in hun sociale maatregelen en helemaal zelfvoorzienend, wat uitzonderlijk was. Ze laten het geloof in de maakbaarheid van de mens en de samenleving zien. Bekijk hier de trailer.

In het ontwerp van Pronk vormt de multimedia experience ‘De Proefkolonie; een experiment van weldadigheid’ de publiekstrekker, gevolgd door de interactieve postshow ‘Weldoen toen, Weldoen nu’. Bezoekers ervaren wat weldadigheid is, waarom het nodig was en waarom het nog steeds relevant is.
Museum De Proefkolonie is gevestigd in het Huis van Weldadigheid in Frederiksoord. De officiële, feestelijke opening staat gepland in september.

OPDRACHTGEVER: Stichting Koloniecentrum Frederiksoord
RUIMTELIJK ONTWERP: Pronk
INTERACTIVES + GAMES: IJsfontein
VIDEO + ANIMATIE: Shosho
VERLICHTING + AV HARDWARE: Rapenburg Plaza
TENTOONSTELLINGSBOUW: Hypsos
PROJECTMANAGEMENT, ENGINEERING EN REALISATIE: Heijmerink Wagemakers
FOTOGRAFIE: Mike Bink