Batavialand

In Batavialand te Lelystad is in juni 2018 ‘de Flevowand’ onthuld: een borduurwerk met een lengte van 60 meter en een hoogte van 50 cm. Het unieke wandkleed vertelt de complete ontstaansgeschiedenis van Flevoland en het voormalig Zuiderzeegebied.

De initiatiefneemster liet zich inspireren door het wereldberoemde borduurwerk Tapijt van Bayeux. Historisch gezien is er materiaal genoeg: de geschiedenis van de omgeving van Biddinghuizen begint al 200.000 jaar voor de jaartelling. Voordat je dan in de 21e eeuw bent, kun je méters borduren.
Dus begon een aantal dames in Biddinghuizen in 2005 met het borduren van de Flevowand. De laatste steek is in juni 2018 gezet door prinses Beatrix. Precies 100 jaar nadat de Zuiderzeewet in werking trad.

Het immense wandkleed laat de geschiedenis van Flevoland zien, van de ijstijd tot de aanleg van de Marker Wadden. Deze eilanden zijn een vervolg op het Zuiderzeeproject. Het borduurwerk eindigt met een aantal losse draden; de geschiedenis gaat immers door.

Batavialand en ontwerper XPEX gaven Heijmerink Wagemakers de uitdagende opdracht voor de engineering en realisatie van de langste geklimatiseerde vitrine van Nederland, waarin het 60 meter-lange borduurwerk wordt opgehangen. De Flevowand wordt in Batavialand omgeven door interactieve presentaties. Deze refereren aan de afgebeelde gebeurtenissen op het doek en leggen een verbinding naar objecten uit de collectie van Batavialand.

OPDRACHTGEVER; Batavialand en Stichting De Flevowand
ONTWERP: XPEX
ENGINEERING & BOUW: Heijmerink Wagemakers