Informatiecentrum Binnenhof
Informatiecentrum brengt complexe renovatie en rijke geschiedenis van het Binnenhof tot leven
De bezoeker meenemen in de rijke geschiedenis van het oudste regeringsgebouw ter wereld dat nog in gebruik is, met natuurlijk de focus op de huidige complexe renovatie van het Binnenhof. Dat was de wens van het Haagse Rijksvastgoedbedrijf. Heijmerink Wagemakers realiseerde in co-creatie met haar partners een informatiecentrum waar de bezoeker alles leert over de langjarige renovatie en de historie van het gebouw. Project Manager Ronald Eijgermans geeft een toelichting op het project dat hij begeleidde.
Aansprekend en uniek ontwerp
“Bezoekers van het informatiecentrum Binnenhof leren over de bijzondere geschiedenis van het gebouw en de vorderingen van de complexe renovatie. Toeristen en mensen uit de buurt vormen de doelgroep, De middenstand die een belang heeft bij de toeristenstroom is meegenomen in de ontwikkeling. De juiste informatie boven tafel krijgen, die nodig was om een goede vertaling te maken naar het uiteindelijke beeld, vormde een uitdaging. Om alle, veelal inhoudelijke, wensen helder te krijgen hebben we allerlei betrokkenen geïnterviewd. We zijn er trots op dat het gelukt is om in co-creatie een aansprekend en uniek ontwerp neer te zette dat bij iedereen in de smaak valt.”
3D maquette duurzaam en toekomstbestendig
“Het informatiecentrum heeft het formaat van een flink herenhuis en is gemaakt in een oude kelder met gewelven uit de zestiende eeuw – dat zie je én ruik je en creëert meteen de juiste sfeer. De tentoonstelling is multimediaal en kan eenvoudig van inhoud wisselen. Dat was belangrijk, omdat de verbouwing nog gaande is. In vitrines worden bijzondere objecten getoond die gevonden zijn. We hebben een mooie animatie gemaakt en een 3D maquette met gestuurde verlichting. daar ben ik het meest trots op. In het verhaal wordt het gebouw steeds groter en de verlichting van de maquette loopt daarmee synchroon. Het hele systeem is flexibel gebleven, zodat het de komende jaren een blijvende rol kan vervullen. Daarmee is het duurzaam en toekomstbestendig.”
Driedimensionaal inmeten biedt extra nauwkeurigheid
Op papier een concept uitwerken vormt de basis, maar het is natuurlijk essentieel dat wat bedacht is ook daadwerkelijk op locatie gaat passen. Ronald: “Bij aanvang van een project moet je weten hoe groot het gebouw is, wat de afmetingen zijn van bijvoorbeeld de deuren. Is een meubel hoger dan de deur, dan kan het niet naar binnen. Vaak krijgen we tekeningen van de klant, maar daar varen we niet blind op. We laten niets aan verrassingen over en gaan altijd naar de locatie om alles op te meten en de bijzondere omstandigheden te bekijken. Dat was bij dit gebouw heel complex. Daarom kozen we ervoor met sensoren het hele gebouw in 3D te scannen en in te meten. Dat leverde een driedimensionale render op; een virtuele omgeving waarin we steeds het ontwerp konden plaatsen en waar we als het ware doorheen konden lopen. Dat was tijdens de engineeringsfase een handige tool. Als we bijvoorbeeld wilden weten waar een stopcontact zat, checkten we dat op de 3D-beelden, dat werkt heel efficiënt. Dit innovatieve systeem gebruiken we regelmatig waardoor we heel nauwkeuriger kunnen werken. Al met al zijn we heel trots op dit mooie toonaangevende project dat de complexe renovatie op een levendige manier in beeld brengt.”
ONTWERP: Studio Pronk, Podium, MCW
PROJECTMANAGEMENT, ENGINEERING EN REALISATIE: Heijmerink Wagemakers
FOTOGRAFIE: Porum
OPENING: november 2023